24 Ocak 2009 Cumartesi

Bir mutlu "Aşure" yolculuğu :)






















Muharrem ayının onuncu günü'nden itibaren aşure yapılırmış . 2009 yılı için,19 Ocak'tan itibaren ...
Ben de birazdan tarifini vereceğim şekilde aşure yaptım ve yapmış olduğum aşureler görünsün diye fotoğraflarını ekledim .
Öncesinde kısaca aşure'nin tarihinden bahsedeyim.
Hz. Muhammed'in torunu Hz.Hüseyinin ,Yezid tarafından ,muharrem ayı'nın 10.günü şehit edilmiş ve bu kötü günün anısına , yas tutmak amacıyla aşure pişirilmeye başlanmış.
Bir diğer inanış da , Büyük Tufan'ın ardından Nuh'un gemisinde son kalan erzaklarla ,tüm yiyecekler karıştırılarak aşure pişirlmiş .Belki de bundandır ki , aşure'nin pişirildiği eve bereket getirdiği söylenir ...
Şimdi , mümkün olduğunca kısa , ilk aşure deneyimimi paylaşacğım . (Eşimin dediğine göre tadı çok güzelmiş :) ben henüz tatmadım).(30 kase aşure çıkıyor)
Malzemeler :
  • 500 gr aşurelik buğday
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 subardağı kurufasulye,1 subardağı nohut
  • 250 gr. kuru kayısı , 250 gr. kuru incir
  • 250 gr. ceviz , 250 gr. fındık
  • 250 gr. sarı üzüm kurusu , 250 gr. siyah üzüm kurusu
  • 2 elma , 2 portakal (portakal kabukları rendelenecek)
  • 1,5 kg. toz şeker , 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 kaşık nişasta
Akşamdan buğday ve pirincin üzerini 3 parmak geçek kadar su ile doldurup , bir taşım kaynatın,bir kaptada nohut ve fasulyeyi ıslatın.
Ertesi gün :) nohut ve fasulyeyi düdüklü tencerede 30 dk. pişirin , düdüklü soğuyup kapağı açılacak duruma gelene kadar , oldukça büyük bir tencerede buğday ve pirincin üzerini 2 parmak su geçecek şekilde kısık ateşte pişirmeye başlayın. Buğday ve pirinç kaynamaya başlayınca ,suyunu süzdüğünüz nohut ve fasulyeyi ekleyin.Bir yandan daha küçük bir tencerede kabuğu soyulmuş ve küp küp doğranmış portakal,elma ; sarı üzüm,kayısı ve inciri ,3 su bardağı su ile yaklaşık 15 dakika pişirin.
Pişmiş elma,portakal,kayısı,sarı üzüm,incir karışımını , buğday,pirinç,nohut ve fasulyelerin olduğu büyük tencereye dökün. Yaklaşık 5-10 dakika tüm malzemeyi kısık ateşte kaynatın.Ara ara karıştırın dibi tutmasın.Daha sonra üzerine 1 tatlı kaşığı tuzu,1,5 kilo şekeri,potakal kabuğu rendesi ile beraber dökün ve 5 dakika daha kaynatın . En son bir çay baradğı su ile bir tatlı kaşığı nişastayı karıştırıp , tencere içindeki malzemenin içine dökün ve bir taşım kaynatıp ; aşure sıcakken kaselere dökün. Soğuduktan sonra dövülmüş(ben rondoda ufaladım) ceviz-fındık,siyah üzüm ve nar ile üzerini süsleyin.
Afiyet olsun ...

Hiç yorum yok: