12 Kasım 2009 Perşembe

Bozuk Düzen


Oyunun afişinden bir alıntı :1940’lı yıllar ve İkinci Dünya Savaşı’nın Türkiye’de ortaya çıkarttığı olumsuz sonuçlar…


Hemen ardından 1950’li yılların başında Türkiye’de serbest piyasa ekonomisine geçiş ve yabancı sermayeyi teşvik yasasının çıkartılması… Tün bunların üzerine siyasal yaşamdaki büyük değişiklikler… Ve bütün bu sosyal, ekonomik, siyasal dengesizliklere bağlı olarak bocalayıp kaybolan insanlar… İşte bu kaybolan insanların anlatıldığı bir oyun Bozuk Düzen.

Oyunda, zelzele sonucu kasabadan kente göç etmek zorunda kalmış olan bir ailenin ayakta kalma mücadelesini görürüz. Bu mücadele sırasında gelişen durumlar, rol kişilerinin yaşamsal tercihleri ya da yaşamaya mecbur bırakıldıkları gerçekler, karakterlerin açmazlarını ortaya koymaktadır.


Dekor , ışık , oyuncu seçimi , performans , konu , anlatılış biçimi , aktarım .... Bayıldım ...
Biz Nurcan'la Perihan Savaş'ın 'hastasıyız' desem yeridir herhalde :) ki kendisi sahneye çıktığında biz yine hayran hayran izliyorduk onu.
Bence onun hayatı da bir kitap,tiyatro veya film olur ; bu da ayrı konu.
Evin duygusal,içekapanık gencini canlandıran Gün Koper ise geleceğin yıldızıdır derim ,yaptığı işin altına imzamı atarım ! (bana nooluyosa?:) ) Yine yıldız kendisi de , yaşı ve ileride yapacağı büyük işleri öngörerek gelecek dedim :)
Oyundaki hikaye benim içime dert oldu ... Fena işledi içime , boğazım düğümlendi yer yer ...
Güner Sümer'in yazdığı bu eser Şehir Tiyatrolarında sergileniyor , tavsiye derim ...
Kalın sağlıcakla ;)

Hiç yorum yok: