21 Eylül 2011 Çarşamba

Gece uykusunun kıymetini bilin!

Okuldayken bugünlerin kıymetini bilin derlerdi ve bize hiç bir şey ifade etmezdi ya!

Hamileyken 'uyu uyu iyice' demişlerdi, doğal olarak yine bana bir şey ifade etmemişti.

Benim minik iyi huylu birine benziyor. Çok ağlamaz sızlamadı, yanlız 3. haftası bitmek üzere ve sanırım gaz sancıları ile tanışıyoruz...
Gece zaten en iyi gününde bile beslenmek için 3 kere kalkıyor ve kalkmalı da, ama artık bir de gece 3 saat mızıldıyor. Muhtemelen gazı var, çoğu bebekte oluyormuş. 
Allahım ne olur 'kolik' olmasın, aylarca süren daha da uykusuz günler bekleyecek yoksa beni.

Bu arada göya lohusayım. Yani beni tarlaya sürsen, hemen giderim o derece. Bir ayaklanma, bir canının kıymetini bilmeme. Ki manasız bulurdum, 'eltim normal doğum yaptı, ertesi gün evinin işini yapıyordu' söylemlerini. Niye ertesi gün ev işi yapılsın ki diye :)
Ev işi yapmıyorum da, ister istemez, toparlama, bir şeyler okuma vs. derken gündüzleri de uyanık geçiyor.
Yanımda kayınvalidem kaldı 3 hafta, ilaç gibi geldi. Yardım taleplerini sakın geri çevirmeyin.
Ve baştan yanınızda kalacak kişiyi (anneniz de olsa) 'hassas olabilirim beni idare et' diye uyarın derim, sonra o halinizle bir de insan ilişkilerini yönetmekle uğraşmazsınız hem.

Bu hafta eşim izinli, gündüz bir şekilde geçiyor da. Gece 12'de yatıp sabah 9 kalksam keşke - aralıksız uyuyarak.
Hamileliği biz üstlendik tamam, bari erkeklerden de süt gelseydi de beslenmeyi paylaşaydık!

Fotolar

14 Eylül 2011 Çarşamba

Öncelikli bebek ihtiyaçları



Bir önceki yazımda bahsettiğim gibi ben beklenen tarihten 1 ay erken doğum yaptım.
Hemen hemen her şeyi hazırlamıştık ve hiç telaşemiz olmadı.
Anne adayarı için kendi öncelikli listemi paylaşayım dedim, aslında bu liste arkadaşım Burcu'nun talebiyle oluştu, kendisi 5 aylık hamile.


  • Kıyafet:
Doğum yapacağanız hastane kıyafet veriyor mu önceden bilirseniz iyi olur.
Yani 2 adet yeni doğan tulumu, bodysi, eldiven ve çorap olsa rahat edersiniz bence.
Bebek sürekli yatma halinde, ceket gibi ince zıbınlar var, onlar kullanışlı değil; ben hiç giydirmedim.
Alttan çıtçıtlı body hayat kurtarıyor.
Hastane sonrası eve gelince de 1 ay daha yeni doğan kıyafetleri giyecek, Mother Care'den 7'li body paketten bir tane alsanız yeter. Emin olun hediye olarak body getiren birileri mutlaka olacak.


  • Temizlik malzemeleri
Can Bebe'nin yeni doğan bezi çok güzeldi, Huggies biraz fazla sert geldi bana, bizim markette Can Bebe  yoktu Prima Premimium Care aldık yumuşak ve incecik ama Prima bu sebeple sızdırıyor. 2 saatte bir değiştirmek gerek mutlaka. Diğer bez markalarında biraz daha tembel olabilirsiniz :)

Islak mendil'in de yeni doğan'ını almak gerek. En iyisi Unibaby.

Nivea'nın çantalı seti var, içinde şampuan, pişik kremi falan var. Gayet güzel. Üstelik çantası da kullanılır bebek doğduktan sonra.

Bebek küvetinde lükse hiç gerek yok. Gayet de herhangi bir yerden kova, maşrapa ve küvet alınabilir kanaatindeyim. He kanserojan madde olmayan bir ürün bulduysanız ve bu sebeple daha fazla ücret ödeyeceksiniz o ayrı tabi. 


  • Elektronik
Doğumu takiben ilk 2 gün süt gelmeyebiliyor, ama birdne süt basabiliyormuş kimilerini. Ki başıma geldi. Güneş yanığı gibi sırtınız bile ateş içinde oluyor. Biraz sıkıntılı bir durum. süt pompanız varsa rahat edersiniz. Ben Medela yada Avent düşünmüştüm. Philips Avent aldım, süper! Acıtmıyor ve bebeğin emme durumunu taklit edebiliyor.
İnceleme için buraya tıklayın.


Bebek telsizini ilk günden itibaren kullanmaya başladık. Weewell'in görüntülü telsizi aldığımız en iyi parçaydı! ;) Mutfakta yemek yerken vs. Efe'nin uyanıp uyanmadığını seyretmek iç rahatlatıyor. İncelemek için buraya tıklayın.
  • Yatak ve taşıma
Güdüzleri salonda yanımızda, geceleri de bizim odamızda uyuyabilmesi için taşınabilir olan park yatak'ı tercih ettik. Çitf katlı olduğu için şimdilik üst katında, büyüyünde alt katta oyun oynaması amaçlı kullanılacak. Ayrıca ev harici bir yerde uyumamız gerektiğinde de bu yatağı yanımızda götürebileceğiz.

Araba olarak Peg Prerego diye bir İtalyan markasının Pliko Switch P3 modelini tercih ettik. Travel system, yani hem puseti hemde bebeğin ilk 6 ay taşınacağı ana kucağı var. bu sebeple mantıklı.
Alternatif olarak Bebe Comfort markasının Loola modelini, ya da Concord'un Neo'sunu alacaktık. Kolay açılıyor ve hafif arabalar çünkü.

Yanguru ile taşımak çok da rahat değil, yada ben henüz alışamadım. Böyle basit bir sistem için fazla pahalı bence.

  • Oda
Bu konuda ihtisas yaptım. Ne Caddesbostan kaldı gezmediğim ne de İkea. En çok çeşit Modoko'da var. İlk zamanlar için sadece gardrobu olsa da yeter aslında. Nasılsa yatağında hemen yatmayacak. Ama boya kokusunun çıkması 2 ayı buluyor.
  • Süs :)
Bunun için bir Eminönü seyahati şart. Kendi istediğiniz bebek şekerlerini tasarlayabilirsiniz, çeşit çeşit hastane odası kapı süsleri de var. Kurukahveci Mehmet Efendi'nin sokağı yada Havuzlu Han doğru adres.

  • Püs :)
Eğer niyetiniz var ise bir doğum fotoğrafçısı ile 6. aydan anlaşın, doktorunuzdan bu kişinin doğuma girebilmesi için önceden izin alın.
Bir de doğum günü yanınızda kameranız olursa iyi olur, (özel hastane ise) ameliyathanede bebeğinizin çıkış anı ve sonrasını görüntüleyecek kişiler genelde oluyor.

Son olarak, doğuma hazırlık kursları pek çok özel hastanede ücretsiz ve fazla vaktinizi almayacak şekilde programları. Güncel ve doğru bilgiye erişmek için birebir.
Doğum yapacağınızı hastaneyi de önceden gezin, doğum şeklinize göre kaç gün kalacağınızı, yanınızda neler getirmeniz gerektiğini hemşire yada görevliden öğrenin derim.

Ne kadar hazırlık, o kadar az panik.
Merak etmeyin her şey çok güzel olacak! ;)

7 Eylül 2011 Çarşamba

Bir mutlu doğum hikayesi

Minik oğlum (gerçekten minicik!) beklenen tarihten 1 ay önce geldi dünyaya.

Hikayemiz biraz değişik. Ramazan Bayramı'nın son günü, 1 Eylül 2011 aynı zamanda benim 30. yaş doğum günümdü.
Biz ailecek bayramlaşıyorduk teyzemlerde, derken herkesin sesi bir uğultuya dönüştü, sanki ben başka bir dünyadayım. Neyse biraz uzandım başka odada, geçmeyince göz karartısı, mide bulantısı eşim beni teyzemin evine yakın Bakırköy'deki Acıbadem Hastanesi'ne götürdü. Tanımadığım doktor muayene etti, non stress test diye bir olay var o yapıldı ve dr. 'doğum başlamış' dedi.
Engin tıp bilgimden değil, tamamen korkaklığımdan inanmadım.
Yanlış bakıldığını, gaz sancımı; doğum sancısı sandıklarını 'sandım' :)


Neyse kontrollere gittiğim Kadıköy Acıbadem Hastanesine gittik apar topar. Bu arada doktorum Bayram tatili nedeniyle yurt dışındaydı. Bir başka Dr. kontrol etti, son aynı: Benim doğum başlamış.
Şaka gibi. Evden bayram ziyareti diye çıktık, o günün gecesi benim minik oğlan doğdu ve 2 gün sonra eve elimizde bir bebekle eve döndük.


Doğum günlerimizin aynı olması ise, bir başka ilginçlik. Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi bu hediyeyi bir daha hiç bir şey geçemez, en güzelini aldım 30 yaşımda.

Bebek sahibi olmak değişik bir his, oyuncak gibi geliyor şu an. Üstünü değiştirmek, emzirmek falan... Zaten 3'lü bir kısır döngü; besle, altını temizle, kucakla.
Tabi çok mutlu, oohh toz pembe bir hayatımız yok.  Bizim oğlan 6 günlük ama hayat tecrübesiyle beni cebinden çıkarır. Can acısıyla ağladığında içim parçalanıyor. Erken doğdu, sarılık oldu, göbek bağını düşürdü, topuğundan kan alındı, bir de üstüne dün sünnet oldu. Nasıl aksiyonlu bir hayat bu?!

Günün çoğunda ise tüm bunları yaşayan o değilmiş gibi, işte böyle mışıl mışıl uyuyor :)


Ufacık not: 1 Eylül aynı zamanda 'Dünya Barış günü'


OLSUN DA GÖR 
  
O gün gelsin neşemiz tazelensin de gör 
Dünyayı hele sen bir barış olsun da gör 
Seyreyle gülü bülbülü 
Çifter çifter aylar gökyüzünde 
Her gece ayın on dördü 
Güneşten yağmur boşanacak 

Yeni bir gün başlıyor demek 
Yeryüzünde korkusuz yaşamak 
İki milyar kişiye bir dünya 
İki milyar kişiye iki milyar ekmek 
Yazık olur bu düş yarı kalırsa 
Barış günü insan hakkı yenirse 
Köroğlu' nun sözü dinlenmelidir 
Sivas ilinin Banaz  köyünden 
Pir Sultan Abdal dirilmelidir 
Ah günüm yetse görmeye seni 
Seni övmeye gücüm yetse 
Barış çağı altın çağ 
Son ozanı ben olayım bu özlemin 
Bu özlem bitse 
O gün gelsin neşemiz tazelensin de gör 
Dünyayı hele sen bir barış olsun da gör 
Seyreyle deli ozanı 
Baştan başa sevda, baştan başa tutku 
Dili baldan tatlı 
                                   Melih Cevdet ANDAY